Alina Giorgiana Rau este „fata cu cărțile” pentru românii stabiliți în Anglia

Alina Giorgiana Rau este „fata cu cărțile” pentru românii stabiliți în Anglia
Publicat: 22/07/2020, 14:00

Din seria românilor plecați peste hotare, care susțin lectura și fac tot posibilul pentru a promova cartea românească, o întâlnim azi pe Alina Giorgiana Rau. Locuiește în Londra de trei ani și jumătate, împreună cu soțul și fetița, lăsându-și locul natal – Drăgănești-Olt – pentru un nou „Acasă”. Pasiunea ei pentru cărți nu a rămas neobservată de cei din jur, iar curând s-a găsit în poziția de „librar”, împrumutând din biblioteca ei și altor români doritori să citească. „Fata care aduce cărți românești” a urmat să le faciliteze comenzile, fiind legătura lor cu țara și, totodată, gazda din „Casa cu cărți din UK”, grupul de Facebook care le recomandă cele mai bune lecturi.

Gândul: Bună, Alina! Bine ne-am găsit printre cărți.

Alina Giorgiana Rau: Bună tuturor! Bine ați venit în lumea mea magică!

Gândul: Sau poate te-am răpit din Casa cu cărți?

Alina Giorgiana Rau: Tot timpul sunt în Casa cu cărți. Aici este oaza mea de linişte.

Gândul: Locuiești în Londra și pe lângă viața de familie am putea spune că mai ai un job cu normă întreagă: administrezi un grup de Facebook și le oferi românilor din Marea Britanie prilejul de a procura cărți românești. Spune-ne mai multe despre activitatea ta și implicit a grupului.

Alina Giorgiana Rau: Motto-ul meu este „Cărțile aduc oamenii împreună”.

Din pasiunea pentru lectură a venit natural și ideea de a aduce cărți în limba română pentru toți românii de aici. Și crede-mă, sunt foarte mulți iubitori de lectură. Grupul Casa cu cărți , pentru mine, este mai mult decât un simplu grup pe o rețea de socializare. Este un loc unde oamenii împărtăşesc aceeaşi pasiune. Avem acelaşi lucru în comun: iubim cărțile.

Gândul: Cum a pornit totul? De ce ai hotărât să fii tu aceea care să pună bazele unui astfel de grup, unei asemenea inițiative?

Alina Giorgiana Rau: Totul a pornit în 2018, în cafeneaua unde lucram. În micile pauze de cafea, citeam câteva pagini din cărțile ce nu îmi lipseau din geantă, iar titlurile cărților atrăgeau oamenii, cafeneaua fiind frecventată de români. Uşor, uşor, din ce în ce mai mulți oameni voiau să le împrumut cărți și eventual „să le fac și lor rost de câteva titluri”. Vestea că „fata româncă de la cafenea aduce cărți românești” s-a răspândit rapid și au început să mă caute oamenii atât la cafenea cât şi online sau telefonic. De la comenzi de câteva cărți, am ajuns să am zeci, sute, iar mai apoi mii. Am o pagină cu același nume, creată anul trecut, iar ideea grupului este nouă. De aproximativ 3 luni. Am vrut să am oamenii tot mai aproape și să discutăm despre frumoasa lume a cărților oricând dorim și, de ce nu, să ducem mai departe acest frumos obicei. Într-o lume absorbită de social-media, încerc cumva să atrag oamenii către cărți, să le arăt ce efecte minunate are cartea asupra minții și sufletului.

Gândul: Care este procesul prin care cărțile ajung la tine și de la tine mai departe la cititori? Te limitezi doar la Marea Britanie sau apelează la tine și români din alte zone?

Alina Giorgiana Rau: Comand frecvent cărțile online, de pe site-urile românești, unele chiar de la editură. Coletele sunt preluate de firme de curierat și aduse în Anglia.

Am trimis cărți în mai multe țări: Austria, Germania, Italia, Spania, Irlanda, Cehia, chiar și Norvegia și Suedia. Români împătimiți ai cititului în limba maternă sunt peste tot în lume, ceea ce îmi aduce o bucurie aparte.

Gândul: Cum reușești să îți împarți timpul? Grupul a devenit un loc de întâlnire destul de aglomerat în doar câteva luni.

Alina Giorgiana Rau: Tot timpul meu este pentru familie, în special pentru fetița mea. Spre fericirea mea, Eva iubeşte cărtile şi pot lucra printre cărți cu ea alături.

Cu menținerea și gestionarea grupului mă ajută cinci fete dragi mie (tot datorită cărților am dat de ele) care sunt moderatoarele grupului.

Majoritatea membrilor sunt foarte activi și deschiși la noi provocări în ceea ce privește lectura. Le mulțumesc mult tuturor pe această cale.

Gândul: Ai în jurul tău o comunitate frumoasă. Ce și cât citesc românii din Marea Britanie?

Alina Giorgiana Rau: Mulțumesc. Îmi saltă inima de bucurie că oamenii vorbesc cu drag de acest grup. Românii din Marea Britanie citesc atât cât le permite stilul de viața de aici, dar în principiu citesc mult. Cartea mereu te consolează, te ajută să evadezi din cotidian. Oamenii citesc cărți de dezvoltare personală, de dragoste, dar și science-fiction și istorice.

Gândul: Din experiența ta, cât de bine prinde la public autorul român? Care este poziția lui în piața de carte comparativ cu autorul străin?

Alina Giorgiana Rau: Autorii români sunt buni, au potențial, dar nu sunt ajutați, nu așa cum se întâmplă în străinătate. Eu consider că nu există autori români slabi și autori străini buni. Diferența o face țara. Rezervele pe care le au străinii vizavi de români se simt chiar și în vânzarea cărților.

Scriitorul român își duce țara în spate şi se vinde la pachet cu imaginea acesteia.

Totul depinde de promovare, recenzii și interacțiunea autorului cu cititorii săi.

Gândul: Crezi că este mai important ca scriitorul să ofere publicului ce se cere sau să ajungă să se facă plăcut printr-un stil original?

Alina Giorgiana Rau: Cred că fiecare scriitor are un stil original. Asta face diferența între succesul cărților. Sunt sute de cărți scrise pe acelaşi subiect, unele sunt îndrăgite, altele mai puțin. Şi atunci, nu putem spune că subiectul este cel mai important, ci stilul autorului. În ceea ce privește cerința publicului, cred că este destul de greu să se anticipeze ce se dorește. Din ce am observat de-a lungul timpului, cititorul îşi doreşte să simtă dăruirea autorului în opera citită.

Gândul: În grupul tău de Facebook se regăsesc și autori români. Contribuie prezența lor și interacțiunea cu cititorul la creșterea cererii de carte? Cât este de important acest aspect?

Alina Giorgiana Rau:  Atitudinea unui om, fie că este autor sau cititor, contează întotdeauna. În ceea ce privește autorii, cred că orice cititor îşi dorește ca aceștia să îi respecte părerea. Interacțiunea contează, dar nu este totul. Poate să ne placă foarte mult omul din spatele cărții, dar cartea în sine nu. Trebuie să existe un echilibru.

Gândul: Ce nume (autori români) apar recurent pe lista de cărți comandate?

Alina Giorgiana Rau: Există atât de mulți autori talentați la noi în țară încât este păcat să nu le valorificam potențialul. Drept urmare, în ultimul timp mi se cer foarte mult autorii contemporani precum Ela E. H., Irina Binder, Raluca Butnariu, Marius Albert Neguț, Raluca Pavel, Alina Cosma, Simona Tănăsescu, Cezara Zamfir, Cathya MP şi lista poate continua. Clasicii vor fi întotdeauna la modă, iar oamenii continuă să citească şi să recitească cărțile autorilor clasici îndrăgiți.

Gândul: Să te întreb în final cum te descurci cu spațiul de depozitare?

Alina Giorgiana Rau: Din fericire am un soț minunat şi bun la toate. Mereu vine cu idei noi de depozitare a cărților.

Gândul: Mulțumim, Alina, pentru timpul acordat. Sperăm să nu pui cheie pe Casa cu cărți din UK.

Alina Giorgiana Rau: Vă mulțumesc şi eu pentru această oportunitate. Casa cu cărți este o parte din viața mea. Tot timpul a avut cheie. Câte una pentru fiecare membru drag ce dorește să fie „acasă” printre cărți. Pentru a duce mai departe această idee, visul meu este o cafenea literară sau o librărie fizică cu acest nume.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Generația Z, inadaptată în societatea actuală, dar și în câmpul muncii